GO HOME

GO HOME

GO HOME

GO HOME

GO HOME

Editura Ararat
Sorteaza dupa
 • Facsimile
 • Fata Moarta
 • Ferma Ciocarliilor
  20.00

  Un roman cu un subiect dramatic, semnat de o distinsa profesoara de literatura italiana, Antonia Arslan. De origine armeana, ansust/desigur. Romanul a fost deja ecranizat de fratii Taviani, Ã?n 2007, sub acelasi frumos titlu , film care a rulat si pe micile ecrane din Romania, fiind transmis de canalul ProTV.

 • Genocidul Armean
  15.00

  Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte cititorului străin o scurtă istorie a Genocidului Armean, perpetrat în Imperiul Otoman şi care este cunoscut în istorie ca primul Genocid al secolului al XX-lea.Autorul explică cititorului condiţiile şi cauzele Genoci - dului Armean – ale Armenocidului, motivele lui naţionale, meca - nis mele punerii lui în aplicare şi amploarea lui, precum şi problema responsabilităţii Junilor Turci şi a conducătorilor lor criminali care l-au conceput şi l-au realizat cu o excepţională cruzime.

 • Ghid de conversație Român - Armean
  14.00

  Գărticica de faţă îşi propune să vină în ajutorul celor care, necunoscând armeana, doresc să viziteze Armenia. Prezentul „GHID…” – fără a epuiza toate situaţiile – grupează tematic, pe domenii, întrebări mai frecvente, cuvinte şi expresii uzuale, pentru circumstanţele prin care treceau într-o călătorie.

 • Ghiveci Americănesc
  20.00

  Cu acest volum, se încheie publicarea traducerilor în limba română ale scrierilor lui Aghasi Aivazian (7 septembrie 1925 - 24 noiembrie 2007) de către Editura Ararat. Cele două volume anterioare, Arminus (2002) și Mesagerul (2008), au inclus nuvelele și respectiv prozele scurte ale scriitorului armean. În cartea de față, sunt juxtapuse un micro-roman sau o nuvelă amplă, de la care a fost împrumutat titlul Ghiveci americănesc, și un opuscul de eseuri, având titlul original armenesc transcris în caractere latine, Problema. Ele, deși aparent incongruente, în fapt se completează într-o continuitate a meditației autorului asupra rostului și devenirii armenimii, asupra specificului și împlinirii armenității. Dacă tonalitatea micro-romanului, adecvată substanței, este una satirică, în subtext se poate desluși, însă, aceeași serioasă preocupare a prozatorului pentru destinul unei națiuni sfâșiate – fizic și psihic – între patrie și diasporă. Iar anexa teoretică a micro-romanului, care înmănunchiază câteva eseuri rezonând cu subiectul, face chiar trecerea la Problema, unde, sub pretextul creionării unor portrete de mari personalități culturale, se disting aceleași idei obsedante despre perenitatea caracterului național, despre dezumanizarea societății moderne. Culminația și concluzia gândirii lui Aivazian, acest prozator-filozof pertinent și neliniștit, sunt conținute în ultimele eseuri generalizatoare, dar și alegorice, inspirate de contemplarea destinului uman.

 • Hoinăreli vânătorești
 • Hrandt
  10.00

  despre pictorul Hrandt Avachian

 • I-ajunge zilei grija ei
  20.00

  Grație Editurii Ararat fac publice două piese de teatru scrise în anii 80: ”I-ajunge zilei grija ei” (1982) și ”Everestul personal” (1988). Am încercat, timid, recunosc, să ofer piesele pentru a fi înscenate. Fără succes. Prima fiind etichetată drept mistică, a doua, o comedie, frivolă. Cititorul de azi va înțelege motivele reale care au oprit accesul acestor piese spre scenă. Așa au devenit ele literatură de sertar.

 • Identități în dialog: Armenia și armenii din Transilvania
  25.00

  Volumul aduce în atenţia cititorilor două modele de convieţuire ale armenilor cu majoritarii, atât în spaţiul Orientului Apropiat, în cadrul Imperiului Otoman cât şi în spaţiul central-est european în Imperiului Habsburgic, fiind scoase în evidenţă consecinţele acestei convieţuiri şi problemele rezultate de aici. Lucrarea ,,Identităţi în dialog: Armenia şi armenii din Transilvania” surprinde mărirea şi decăderea, o istorie halucinantă a suferinţelor unui popor care astăzi nu încearcă decât să ceară dreptate.

 • Iisus cu o mie de brate
 • Interferente (orase italiene)
  20.00

  ”Sa nu vezi nimic mai măreț decât Roma”, i-a urat Horațiu divinului Apollo care se pregătea să pornească cu telegarii lui de foc pe bolta cerească.

 • Ion Șahighian - o personalitate de prim plan a treatrului românesc
  25.00

  Printre figurile proeminente care au ilustrat teatrul românesc în frământatul secol al XX-lea , Ion Şahighian deţine un loc însemnat . S-a impus ca regizor , animator , pedagog , profesor . Personalitate complexă , crea în jurul său un univers elevat în care antrena pe toţi cei din preajmă , era o forţă pozitivă care zeci de ani a marcat cu excepţionale realizări peisajul nostru teatral . A fost artistul mentor şi model al multor actori şi regizori de valoare , omul de înaltă factură morală , sigur şi energic în a-şi afirma şi a-şi face respectată concepţia privind substanţa artei dramatice şi funcţia ei .

 • Ipostaze ale simbolului cruciform in arta armeana
 • Istoria comunitatii armene din Galati