GO HOME

GO HOME

GO HOME

GO HOME

GO HOME

Editura Ararat
Sorteaza dupa
 • O situație excepțională
 • O vară fără zori
  40.00

  Acest roman se bazează pe fapte istorice, dar personajele și întâmplările vieții lor sunt adesea fictive

 • Omul si opera sa
 • Orașul Liber Regal Gherla - Metropola armeano-maghiară
  20.00

  Ceea ce ni se oferă acum in tălmăcire romanească – Szamosujvar szab. kir. varos Monographiaja [Monografia oraşului liber regal Gherla] (1901) - este de fapt volumul al III-lea din monografia oraşului Gherla (după clasificarea autorului), cu un aparent caracter de cronică a localităţii, suficient insă pentru a avea reperele mai mult decat pozitiviste asupra istoriei, dar mai ales asupra complexităţii lor ca neam, prin riguroase incursiuni in ceea ce priveşte etnografia şi antropologia armenilor, structurile lor sociale, educaţia, religia, cutume, literatură, muzică ş.a., totul insoţit de o bogată ilustraţie, ea insăşi cu valoare de document inestimabil pentru noi, acum.

 • ORAŞUL LIBER REGAL GHERLA - Vol. 2 - Părți de sine stătătoare
  40.00

  Încă sub influența evenimentelor culturale ce au marcat existența „milenară” a Regatului Maghiar și optimismul debordant al Europei Centrale la cumpăna dintre veacurile XIX și XX, Kristóf Szongott și-a elaborat cartea de față în cea mai pozitivistă tehnică istoriografică a epocii. Enunțând regulile unei anumite prudențe metodologice în restituirea faptelor încă din prima parte ce constituie Monografia orașului Gherla, autorul a pus la lucru – deopotrivă – și rudimentele unei anumite interdisciplinarități, care deși nu avea cine știe ce tradiție în acest spațiu, ea pare exemplar utilizată de polihistorul nostru. În felul acesta, Szongott apelează și la etnologie, lingvistică, ba chiar la psihologie (mai curând un soi de psihologie a popoarelor), pentru a oferi contemporanilor săi, dar parcă mai ales posterității, o frescă unică a ceea ce a însemnat cândva Szamosújvár (Cetatea nouă de pe Someş), devenită apoi Armenopolis sau Örményváros, dar care apare uneori în documente şi sub denumiri precum Hayakaghak (în armeană), Armenierstadt sau Neuschloss (în germană).

 • Orașul Liber Regal Gherla. Generalități
  30.00

  Ceea ce ni se oferă acum în tălmăcire românească – Szamosújvár szab. kir. város Monográfiája, 1700-1900 [Monografia oraşului liber regal maghiar Gherla] (1901) – este poate și cel mai important volum dintre toate cele realizate de Kristóf Szongott, pentru că a fost întocmit în cea mai mare parte pe surse inedite, documente salvate de autor, păstrate și valorificate într-o manieră „pozitivistă“ demnă de toată lauda, sub imperativul rankean, „wie es eigentlich gewesen ist“ (adevărul aşa cum a fost).

 • Parfumul prafului de pușcă
  10.00

  Vânătoarea, oferă nenumărate întâmplări şi aventuri trăite de-a lungul unei vieţi. Tuturor breslaşilor închinaţi Dianei însoţiţi permanent de nepreţuiţii colaboratori patrupezi, le doresc zile senine. Aducerilor aminte doresc să le dau contur, în schiţele şi momentele înserate în acest volum, în care îmi destăinuiesc o parte din întâmplările trăite.

 • Parfumul rochiei
 • Patru ani sub semilună
  25.00

  În Patru ani sub Semilună, Nogales Bey ne oferă o narațiune cu calități multiple. Celor care caută episoade excitante în isprăvile teribile ale ”oșteanului destinului”, el le prezintă aventuri care concurează în violență și în culoare cele mai nebunești vise ale imaginației. Celor care studiază cu seriozitate nefericitele erori care definesc progresul civilizației, el le oferă comentarii nepărtinitoare și neîndurătoare la antipatiile și ciocnirile rasiale din Orientul Apropiat și din Orientul Mijlociu. Cu deosebire edificatoare sunt observațiile sale asupra masacrelor armenești, dintre care la multe a fost martor.

 • Pe aici a trecut Dumnezeu
  20.00

  In â??Pe aici a trecut Dumnezeuâ??, prezenta antologie de proza contemporana armeana, se remarca trasaturi universale, cu o remarcabila diversitate a probleÂ?maticilor locale. Majoritatea acestor povestiri exprimă o viziune specifica unei lumi complexe, ele folosind variate stiluri si tehnici ale naratiunii.

 • Pe patul armei: din jurnalul unui reporter de razboi
 • Personaje armenesti din literatura romana
 • Poeme
  20.00

  Volumul antologic „Poeme”, apărut în 1908 la Paris în traducere franceză a autorului, cuprinde poezii scrise la Constantinopol între 1891-1892 și cele concepute de Ciobanian după 1895, anul stabilirii poetului în orașul luminii. Creația lirică a lui Arșak Ciobanian, aflată sub influențele curentelor literare care s-au impus în cultura europeană a secolului al XIX-lea, prezintă un caracter complex atît prin modalitatea de abordare a motivelor de inspirație, cît și prin arta versificației, unde poetul adoptă noutatea versului liber.

 • Poeme
  10.00

  Disciplina si patos, impuls elegiac si vointa de putere, apetit mistic in trup de, vorba lui Blaga, "haiduc al religiei" - iata educatia lui Haig Acterian si pe care poezia o ipostaziaza cel mai limpede.

 • Poezii
  10.00

  ediție bilingvă română-armeană